Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee.
Als je vier keer niet slaagt voor je praktijkexamen, doe je daarna een speciaal examen. Dit noemen we een ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Je hebt dan meer tijd, en je krijgt meer persoonlijke begeleiding.
Bij je opleiding voor het praktijkexamen kun je je vorderingen testen met een TTT. De TTT is een rijtest die verloopt als een echt rij-examen. De TTT wordt ook afgenomen door een examinator van het cbr. Je eigen rij-instructeur zal tijdens de TTT ook meerijden. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek VerkeersVeiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een TTT met 20 % kan toenemen. Tijdens de TTT kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende rij-examen.
Na afloop van de TTT krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag. De TTT is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de TTT bij veel kandidaten weggenomen. Bovendien is het soms mogelijk dat je je rij-examen aflegt bij dezelfde examinator die je TTT afneemt.
De kosten voor een TTT zijn €200,00 inclusief het gebruik van de auto tijdens de TTT. De TTT kun je alleen aanvragen via de rijschool. Wanneer je deelneemt aan de TTT voor categorie B moet je de volgende documenten overhandigen: een geldig legitimatiebewijs en het theoriecertificaat.